Serniczek z serka wiejskiego lekki jak chmurka. Z makiem i pomarańczami to esencja świąt

Dodano:
Sernik makowo-pomarańczowy Źródło: Shutterstock / Creative Nina
Najsmaczniejszy sernik na Wigilię robię z serka wiejskiego. Ciasto jest wilgotne i piankowe, choć je piekę. Z ziarenkami maku i cytrusową masą przebija wszystkie desery na stole.

To ciasto niezmiennie budzi zachwyt podczas świątecznych spotkań. Choć jego przygotowanie trwa swoje, większość czasu to czekanie. Można więc tak zaplanować pracę, by móc zająć się też innymi daniami. Na pewno się opłaca, bo serniczek jest przepyszny i wprost rozpływa się w ustach.

Jak zrobić sernik makowo-pomarańczowy?

Używam do niego zblendowanego serka wiejskiego, który mieszam z resztą produktów. Masę utrwalają mąka ziemniaczana oraz jajka, przy czym białka ubijam na sztywną pianę i dodaję do niej na końcu.

Do deseru biorę mak w ziarnach, ale ponieważ jest suchy i ma twarde łupiny, namaczam go we wrzątku. Potem nasiona trzeba dobrze odsączyć, by nie rozwodniły sernika. Dokładam także skórkę pomarańczową dla pięknego aromatu.

Ważnym elementem wypieku są pomarańcze, które trzeba podzielić na cząstki i usunąć z nich błonki, pozostawiając jedynie miąższ. By ser nie rozwarstwiał się, podgrzewam owoce z cukrem na patelni, aż odparują i staną się lekko szkliste.

Masę serową przekładam w tortownicy cienkimi warstwami pomarańczy, kładąc je również na wierzch. Z przepisu wychodzi duży sernik, który mieści się w okrągłej formie o średnicy 26 centymetrów. Piekę go długo w niskiej temperaturze, dzięki czemu jest aksamitny i wilgotny, a do tego nie pęka.

Przepis: Sernik makowo-pomarańczowy z serka wiejskiego

Pyszne ciasto serowe z ziarenkami maku i cytrusami.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
55 min.
Czas gotowania
1 godz. 55 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
285 w każdej porcji

Składniki

  • 1,2 kg serka wiejskiego
  • 5 jajek
  • 200 g cukru
  • 120 g masła
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g maku (1 szklanka)
  • 4 pomarańcze
  • 50 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówOpłucz mak wodą, sparz wrzątkiem i zostaw pod przykryciem na 10 minut. Odsącz na sicie wyłożonym gazą i odstaw tak na godzinę. W tym czasie otrzyj skórkę z jednej pomarańczy, a wszystkie owoce obierz i wyfiletuj, usuwając błonki i zachowując sok. Umieść miąższ z sokiem na patelni z 2 łyżami cukru i podgrzewaj 15 minut, aż woda odparuje. Roztop i ostudź 100 g masła.
  2. Mieszanie masyNastaw piekarnik na 150 stopni i wysmaruj tortownicę resztą masła. Zblenduj jak najkrócej serek wiejski na gładką masę. Dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną, masło, żółtka, skórkę pomarańczy i mak, po czym dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą.
  3. PieczenieNakładaj do tortownicy porcje masy i cienkie warstwy pomarańczy, zakańczając owocami. Wstaw do piekarnika na 100-120 minut i piecz, aż sernik się zestali. Jeśli wierzch zacznie się przypiekać, przykryj tortownicę folią aluminiową. Po tym czasie wyłącz grzanie, a po 10 minutach uchyl drzwiczki. Pozostaw na co najmniej godzinę, a następnie wyjmij, udekoruj płatkami, ostudź całkiem i schłódź w lodówce.

Sernik makowo-pomarańczowy – wskazówki

Aby deser wyszedł najlepiej, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Warto też piec go w podany sposób, co zmniejsza ryzyko, że opadnie.

Trzeba także wiedzieć, jak poznać, że sernik jest gotowy. Można to sprawdzić, delikatnie bujając ciastem bez wyjmowania go z piekarnika. Jeśli środek drży jak płyn, a nie jak galareta, trzeba piec go dalej. Natomiast brzeg powinien być przy dotknięciu sprężysty i suchy, a nie miękki i klejący.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...